Oktober: Brandpreventie maand
28-09-2018 00:00

Brand in huis of in uw werkomgeving, iets wat we liever niet willen mee maken. Want brand kan een grote impact op de omgeving hebben. Om mensen bewuster te maken van de mogelijkheden om brand te voorkomen, staat de maand oktober in het teken van brandpreventie. Want voorkomen blijft toch altijd beter.
Tijdige alarmering en het afsluiten van ruimtes om verdere rookverspreiding te voorkomen, zijn zaken die u gemakkelijk, thuis of in uw bedrijf, zelf kunt regelen. Hoe kunt u dit doen?
Rook- & koolmonoxidemelders
Een goed geplaatste rook- en/of koolmonoxidemelder kan het verschil maken tussen leven en dood. Aangezien het onmogelijk is om te voorspellen hoe en waar een brand zal ontstaan, is de beste plaats voor een rookmelder in het midden van een kamer of gang op iedere verdieping.
Probeer daarnaast op iedere verdieping van uw pand, een koolmonoxidemelder te plaatsen. Idealiter moet u een melder plaatsen in, of in de buurt van, elke kamer waarin een brandstof verbruikend toestel staat. Het beste kunt u de koolmonoxidemelder +/- 1.5 meter boven de grond plaatsen.
Valdorpels tegen rookverspreiding
Rook is door zijn snelle verspreiding, verduisterend effect en giftigheid de belangrijkste doodsoorzaak bij brand. Naast giftig is rook ook nog onvoorspelbaar en kan het zich heel snel door de kleinste kieren verspreiden.
Een goed geplaatste valdorpel is een oplossing tegen tocht en geluid maar ook tegen verspreiding van rook. Een valdorpel monteert u aan de onderkant van de deur, dit kan bij zowel houten, kunststof en metalen deuren. Ondanks dat valdorpels verdere verspreiding van rook tijdens een brand kunnen tegenhouden, zijn niet alle valdorpels brandvertragend.
Brandvertragende slotkasten en scharnieren
Tijdens brand kan het verstandig zijn dat onderdelen zoals slotkasten en scharnierbladen bekleed zijn met expanderende materialen. Het doel is het optimaal afdichten van naden en kieren zodat zuurstof zo min mogelijk toegang krijgt tot de brand. Door het gebrek aan zuurstof zal het achterliggende hout niet “verbranden” maar omgezet worden in houtskool.
Campagne
Het thema dit jaar is ‘He, doe de deur dicht!’ met extra aandacht voor de risico’s van rookverspreiding. Het sluiten van binnendeuren heeft een positief effect op de tijd die je hebt om jezelf tijdens een brand in veilheid te brengen. Je hebt simpelweg meer kans om veilig te vluchten en gered te worden. De campagne heeft een focus op twee aandachtspunten uit het onderzoeksrapport van de Brandweeracademie: het altijd sluiten van de binnendeuren en hoorbare rookmelders.
Lees meer informatie en tips over brandveiligheid op www.brandweer.nl of kijk op www.brandpreventieweek.nl.
Terug naar nieuws